Evaluarea saltelelor

Cele mai bune saltele sunt de multe ori acelea care ne plac cel mai mult

O persoana petrece aproximativ o treime din viata sa in pat, insa in mod surprinzator, foarte putini cercetatori s-au axat pe studii asupra confortului saltelelor si modului in care acestea ne afecteaza sanatatea. Am gasit doar doua studii realizate pe acest subiect, unul aparand in jurnalul ‘Spine’ si celalalt in ‘The Lancet’. Conform acestor studii, vechiul sfat conform caruia cu cat este mai ferma salteaua cu atat este mai buna pentru sira spinarii, este larg discreditat. Studiul din ‘The Lancet’ indica faptul ca saltelele cu arcuri care dau fermitate medie saltelei ii ajuta pe cei care au probleme cu spatele mai mult decat o fac saltelele mai tari. In aceeasi nota, studiul ‘Spine’ noteaza ca un procent mare de pacienti alocati sa doarma pe saltele tari (spre deosebire de saltelele din spuma sau paturile de apa), au renuntat sa mai faca parte din studiu dand vina pe dureri de spate si calitatea scazuta a somnului.
Am mai notat si faptul ca anumite articole de pe SpineUniverse.com si WebMD.com, unde apar doctori specializati in dureri de spate, par sa fie de acord ca o saltea trebuie sa permita coloanei aceeasi curba naturala pe care coloana o are cand sta in picioare. O saltea prea tare va forta coloana intr-o pozitie neaturala, iar una prea moale nu va reusi sa ofere suficienta sustinere. Expertii spun ca specificitatea tipului si fermitatii variaza de la persoana la persoana.
In afara de recomandarile bazate pe stiinta, am gasit mai multe surse de informatie generala despre saltele. ConsumerReports.org este cea mai buna sursa generala. Include studii recente in care diferiti comercianti vor dezasambla cateva saltele pentru a analiza constructia, sau de a testa confortul lor. Acest site are si rezultatele unui studiu din 2009 in care cumparatorii de saltele discuta satisfactia lor atat cu brandul cat si magazinul de saltele. Mai mult decat atat, site-ul ofera si un ghid extensiv pentru cumparatorii de diverse tipuri, constructii si modele de saltele, precum si sfaturi de cumparare a acestora. Ce nu veti gasi in aceste publicatii sunt rating-uri si recomandari. Editorii explica faptul ca nu conteaza cum testeaza saltelele, intrucat rezultatul nu poate adresa preferintele particulare ale fiecarui individ.